Diyabet

Ülkemiz, Avrupa ülkeleri arasında diyabet prevalansının en yüksek olduğu ülkedir. Sadece 12 yıl içinde diyabet sıklığı % 90 arttı. Bu tablo ülkemiz için endişe vericidir, çünkü tahminlerden hızlı hastalanıyoruz. Projeksiyonlara göre, diyabet oranın şu anda %4.7 civarında olması; 2030 yılında ise %9.7’ye ulaşması bekleniyordu. Fakat %13.7 ile öngörülen rakamları şimdiden geçtik.

Obezite

Şu anda Türkiye'de yetişkin popülasyonun üçte ikisi ya fazla kilolu ya da obezdir. Bununla beraber Türk kadını, en tehlikeli obezite türü olan abdominal obezite sınırını geçmiştir. Birçok kronik hastalığın habercisi olan bu obezite türü için bel çevresi sınırları kadınlarda 88, erkeklerde 102 cm olarak belirlenmiştir. Şu anda Türk halkının durumu, kadınlarda 91cm ve erkeklerde 96 cm ile kötü bir seviyededir.

Hipertansiyon

Hipertansiyon erişkinlerimizde koroner kökenli olayları belirlemede, diyabetin ardından gelen en önemli etkendir. Ülkemizde her 3 kişiden 1’inde hipertansiyon vardır. Ülkemizde hipertansiyon görülme sıklığı yüksek olmasına rağmen, hastaların sadece %40’ı bunun farkındadır. Bu sebeple hem farkındalık artırmaya, hem de korumaya yönelik stratejiler toplum sağlığı açısından büyük öneme sahiptir.

Egzersiz, artık bir seçim değil zorunluluk haline gelmiştir.

Yapılan bütün araştırmalar, ülkemizde obezite, diyabet ve hipertansiyonun en önemli toplum sağlığı sorunları olduğuna işaret ediyor. Bu sorunların azaltılabilmesi için acil bir eylem planı oluşturulması ve derhal uygulamaya konulması gerekir. Yaşam tarzı değişiklikleri ile birçok diyabet ve hipertansiyon vakası önlenebilir; mevcut hastalıkların tedavisinde ise başarı artar. Yazam tarzı değişiklikleri içinde, düzenli egzersiz yapmak büyük öneme sahiptir; bu bilgiyi yıllardır doktorlarımızdan duyuyoruz. Bu egzersiz nasıl olmalı, sadece orta tempoda yürüyüş yeterli mi?

Egzersiz ilaçtır! Dozun iyi ayarlanabilmesi için de eksikliklerin tespit edilmesi gerekir.

Herkesin sağlık durumuna iyi gelen, genel geçer bir egzersiz programı yoktur. Kişilerin fitness seviyelerine uygun, az zamanda ama en yüksek verimi sağlayan egzersiz programını oluşturabilmek için iyi ve kötü tarafların bilinmesi gerekir. MeMap bilimsel altyapısını, teknolojiyi kullanarak insanların yararına sunar. Aynı tıbbi tetkiklerde olduğu gibi fitness seviyesinin ölçülmesini standardize eder. Hangi laboratuvara gidersek gidelim, kanımız standart ölçüm yöntemlerine tabi tutulur ve bütün doktorlar da sonuçları belirlenmiş aralıklara göre değerlendirerek tedavi uygular.

MeMap’in standart fitness ölçümü olan Fitskor®️ ile yeni nesil fitness eğitmenlerinin hepsi doğru şekilde fitness seviyesi ölçer ve doğru egzersiz reçetesi tasarlar. Aynı ilaç tedavisi gibi egzersiz de, ihtiyaçlar belirlendikten sonra doğru sıklık, süre ve şiddette yapılırsa etkili olur.

Sağlıkta Egzersiz Reformu

Doğru yapılan egzersiz diyabet, obezite ve hipertansiyon gibi önemli toplum sağlığı sorunları için hem koruyucu hem de tedavi edicidir. Egzersiz yapmanın faydası, bireylerin yaşam kalitesinin artmasıyla başlar; ülke ekonomisine katkı sağlamaya kadar ilerler. Bu hastalıklarının kendileri ve onlarla ilişkili çok sayıda sağlık probleminin tedavileri için ayrılan bütçeler, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizin sağlık sistemine de çok büyük yüktür. MeMap, Fitskor®️ ölçümleri ve doğru egzersiz reçeteleri ile bu yükü azaltmayı ve insanların yaşam kalitelerini artırmayı hedefler.

Kaynaklar:

1. TURDEP-II
2. TEKHARF 2017
3. Türkiye Diyabet Programı 2020